Journaling în educație

Un curs pentru părinți, profesori, educatori, cu numeroase resurse care le vor veni în ajutor pentru a-i încuraja pe cei mici să țină un jurnal care să le dezvolte inteligența emoțională și creativitatea

Poți avea acces la informații și fișe de jurnal în fiecare lună, cu explicații auxiliare de aplicat la clasă sau acasă cu cei mici

Acum, când accesul la informație poate fi în aceeași măsură util și periculos, când canalele de socializare oferă modele distorsionate ale realității și contribuie la creșterea anxietății și a sindromului de comparare între adolescenți, tocmai acum trebuie să acordăm un plus de atenție sănătății emoționale în rândul noii generații. 

Care sunt beneficiile din journaling pentru copii

  1. Cunoașterea de sine

Universul nostru interior începe să se dezvolte în etape, iar în jurul vârstei de 4 ani, copiii devin conștienți de individualitatea lor. Pe măsură ce experiențele lor din cadrul familiei și apoi la școală devin din ce în ce mai variate, cunoașterea de sine devine importantă pentru stima și încrederea în ei. Putem trăi o viață întreagă fără măcar să ne întrebăm ”cine sunt eu?”, dar atunci când ne dăm permisiunea să explorăm și să găsim răspunsuri, să ne descoperim valorile, ideile, dorințele, parcă trăim într-o altfel de armonie. Scrisul în jurnal ajută la reflectare, iar copiii încep să se cunoască pe sine ca indivizi și nu doar prin percepția părinților, profesorilor, colegilor.

  1. Dezvoltarea emoțională

La școală, se pune mare accent pe coeficientul de inteligență, dar nu la fel de mult pe dezvoltarea inteligenței emoționale. Mulți adulți nu au vocabularul cu care să-și definească sentimentele și emoțiile, de aceea cu cât înveți mai devreme, cu atât mai bine. Un copil timid spre exemplu va avea rețineri în a-și exprima emoțiile, de aceea păstrarea unui jurnal îl va ajuta să își descopere spectrul larg de emoții, să le denumească, iar mai apoi să le gestioneze. Empatia, compasiunea, generozitatea sunt valori pe care un copil cu o inteligență emoțională crescută le va sădi din timp și îi va încuraja și pe ceilalți colegi să fie deschiși la ele.

  1. Învățare

Un studiu recent de la o Universitate din Japonia arată că scrisul de mână sporește activitatea creierului, ajută la reținerea informațiilor și trecerea mai ușoară a datelor importante din memoria de scurtă durată în memoria de lungă durată. Deprinderea de a selecta noțiunile relevante dintr-o lecție, de a lua notițe în mod conștient, nu după dictare, ajută mintea să filtreze mai ușor ce e de folos și ce nu. Păstrarea unui jurnal îl va ajuta pe școlar să fie mai conștient de experiența de învățare și să găsească metodele care i se potrivesc, poate chiar să descopere spre ce subiecte este atras mai mult.

  1. Creativitate și imaginație

Copiii au o imaginație bogată și ea trebuie hrănită cât mai des. Creativitatea este la cote maxime și astfel se dezvoltă căi neuronale noi, care mai târziu devin soluții inovatoare și decizii de leadership. Povești cu supereroi sau fabule amuzante, desene colorate sau poezii fără rimă, toate își pot găsi locul în jurnalul celor mici.

”Imaginația nu limitează șansele noastre, ci le multiplică şi chiar dezvoltă logica, îmbunătățeşte memoria, observația, analiza şi abilităţile cognitive”, punctează Florina Russu, profesor și fondator Globularia, prima Academie de Imagine și Imaginar Educațional. ”Imaginația unei persoane va fi, în viitor, factorul decisiv pentru o viață mai bună, o carieră de succes şi o familie în care starea de bine creează o atmosferă de interacțiune pozitivă, deschisă”

  1. Obiective

Influența adulților în viața celor mici își pune amprenta de la vârste fragede, iar uneori copiii își setează obiective care nu sunt ale lor, sunt mai degrabă așteptări ale părinților și profesorilor lor. Într-un jurnal, cei mici învață să-și exprime dorințele, să fie sinceri și să se autoevalueze, să fie responsabili cu ceea ce și-au propus, fără să se pedepsească aspru. Jurnalul le devine un coleg de echipă în obținerea rezultatelor pe care și le propun și unde pot să-și sărbătorească succesul sau să se gândească ce pot face mai bine data viitoare. 

“My first journal” este caietul pe care orice copil și adolescent cu vârsta între 10 și 16 ani ar trebui să-l aibă pe noptieră sau în ghiozdan pentru a demara practica de journaling pentru copii.
Ai ratat prima ediție din Summit-ul Internațional de Journaling în Educației? Urmărește cele mai importante momente cu speakeri și specialiști în educație din Europa, SUA, Canada și America Latină