Dacă ai citit deja despre beneficii de sănătate pe care le are scrisul în jurnal, poate deja înclini spre acest nou obicei. Dacă mai ai nevoie de alte motive, citește mai departe.
Cei mai mulți oameni scriu în jurnal în copilărie, poate și puțin în adolescență. Dar apoi jurnalul nu mai este o prioritate, cu atât mai puțin un obicei.
Practica de journaling este însă foarte diferită despre percepția jurnalului din copilărie. Eu am început să scriu la 8 ani, dar nu aș putea spune că făceam journaling. Nici pe departe. Abia după vârsta de 25 de ani a devenit un obicei serios, structurat, cu intenție și cu sens.
Mai toate cărțile de dezvoltare personală menționează beneficiile de journaling. Mulți experți încurajează scrisul ca parte din rutina de dimineață.
Ceea ce este important nu este neapărat momentul din zi când alegi să scrii, ci intenția pe care o ai când faci journaling. Poate pentru tine funcționează să scrii seara, înainte de culcare, sau poate ai un răgaz pe timpul zilei, în pauza de prânz, când e mai simplu să te refugiezi din activitățile tale pentru 5 minute de journaling.
Așadar, aici în Academia de Journaling nu îți impunem o rețetă, de aceea preferăm abordarea unei consultanțe personalizate, ca să îți găsești propriul stil de scris în jurnal, dar și momentul din zi cel mai potrivit pentru tine. Chiar și în cursuri, te încurajăm să experimentezi, mai ales dacă ești la începutul călătoriei tale de journaling.
Ai nevoie și de alte motive ca să începi chiar azi practica de journaling?
Iată mai jos 10 motive pentru care te încurajăm să dai start la journaling chiar acum
- Prin journaling, înveți mai multe despre tine, despre gândurile tale, emoțiile pe care le experimentezi pe parcursul unei zile și te descoperi într-o manieră nouă. Dacă nu ai idee ce întrebări să-ți adresezi, poți solicita ajutor specializat și personalizat
- Jurnalul te îndeamnă la acțiune, atunci când ai un obiectiv clar de îndeplinit. Îți notezi pașii, observi obstacolele și le poți depăși mai ușor. Acțiunea te conduce mai aproape de rezultate.
- Practica de journaling te poate ajuta să-ți transformi imaginea de sine. Știi acel dialog interior, de cele mai multe ori cu tonuri certărețe, care te învinovățește mereu de câte ceva? Prin scris, poți să asculți și să modifici acest dialog. Mai mult decât atât, poți chiar să-ți atribui un nivel crescut de încredere de sine, poți modifica ceea ce crezi și nu-ți este de folos, și poți înrădăcina credințe noi
- Te lupți cu probleme de somn sau cu lipsa de energie? Atunci când scrii în jurnal, te eliberezi de multe gânduri care îți consumă spațiu mental și care te storc de energie. Poți găsi soluții și răspunsuri și acest lucru te va energiza și te va ajuta să dormi bine.
- Indiferent de profesia în care activezi, ai nevoie de o doză mai mică sau mai mare de creativitate. Iar uneori, pur și simplu, rămâi fără idei. De aceea, scrisul în jurnal poate să te ajute să răscolești dincolo de suprafață pentru a găsi ideea salvatoare.
- Dacă începi un proces de vindecare sau transformare, păstrarea notițelor în jurnal te va ajuta să-ți observi progresul. În plus, vei documenta etapele pe care le parcurgi și vei putea să observi ce trebuie modificat și adaptat.
- Journaling-ul are și un rol pozitiv în viața ta, atunci când păstrează amintiri prețioase, cum ar fi o vacanță sau un eveniment special. Notează cum te-ai simțit în acel moment. De fiecare dată când recitești, vei rememora emoția experienței.
- Când citești, asculți sau înveți ceva nou, poți folosi jurnalul pentru notițe. În acest fel, creierul formează mai ușor legături dintre informația nouă și ceea ce este deja stocat în memoria de lungă durată. Iar filtrele tale de selecție sunt puse în funcțiune pentru a crea noi căi neuronale.
- Creează-ți un obicei din a ține un jurnal de recunoștință pentru o stare de bine zilnică. Practica îți va îmbunătăți perspectiva asupra vieții, creierul își va modifica structura și vei dezvolta mai multă empatie și generozitate față de cei din jur.
- Obiceiul de journaling ia timp de implementare, dar este important să pleci de fiecare dată de la intenție. De îndată ce ai claritatea motivului pentru care te așezi în fața jurnalului, îți va fi mai ușor să revii și să observi rezultatele.
Ce urmează?
Chiar dacă ai mai practicat journaling în trecut sau acum este pentru prima dată, încearcă. Ai nevoie de numai 5 minute. Poți începe cu o tehnică simplă, de recunoștință, pentru a primi un boost instant de voie bună.
Iar atunci când vrei să progresezi la o călătorie susținută, te invit să încerci practica de ”21 de zile de journaling pentru abundență”.
Descarcă gratuit caietul de lucru și începe chiar azi practica de journaling!