Ce înseamnă Journaling?

“Jurnalul este o dovadă a experienței și creșterii personale, nu o însumare a lucrurilor spuse și făcute”, declara scriitorul și filozoful Henry David Thoreau.

 

Prima Academie de Journaling din România este o platformă dedicată celor care vor să pună în practică tehnica jurnalului și au nevoie de consecvență, motivație și disciplină.

De ce Journaling?

Felul în care majoritatea vede scrisul în jurnal se referă la notarea activităților de peste zi. Diferența este însă majoră. Jurnalul pe care îl păstram în vremea liceului era o descătușare despre adulții care nu ne înțelegeau, un act de rebeliune atunci când trăiam drame în dragoste, la școală sau cu cercul de prieteni. 

Tehnica de terapie a jurnalului, în schimb, are o componentă de dezvoltare personală. Această transformare vine în completarea felului în care ne descărcăm amalgamul de gânduri pe hârtie și adaugă o intenție unică: aceea de a trăi o viață împlinită, fericită, impresionantă.

Știința a descoperit de mulți ani beneficiile scrisului, iar primele însemnări într-un jurnal datează din vremea hieroglifelor din Egiptul Antic. Multe personalități au ținut de-a lungul timpului jurnale emoționante și pline de lecții dobândite.

CE BENEFICII ARE SCRISUL ÎN JURNAL

Scrisul în jurnal are beneficii atât pentru sănătatea emoțională, cât și pentru cea fizică.

Un jurnal ne ajută să ne cunoaștem mai bine, să depășim anxietatea și depresia, să vindecăm traume sau să ne dezvoltăm inteligența emoțională. Scrisul de mână îmbunătățește memoria de lungă durată și ajută creierul să facă diferite conexiuni între informații noi și cele deja stocate. În plus, prin eliberarea emoțiilor negative și reducerea stresului, ne îmbunătățim sistemul imunitar și reducem șansele de a ne îmbolnăvi ”pe fond de stres”. Journalingul aduce claritate în emoții, în obiective și în felul în care interacționăm cu noi înșine și cu cei din jur.

Cu ajutorul metodei de journaling, te poți cunoaște mai bine, poți exprima cine ești în esență și poți deveni o versiune mai bună a ta. Indiferent de vârstă, religie, domiciliu sau profesie, scrisul te ajută să construiești relații sănătoase cu cei din jur și să ai o viață împlinită.

Atunci când te hotărăști să introduci tehnica journalingului în rutina ta zilnică, este foarte important să ai o intenție. Dacă nu știi de ce te apuci și ce vrei să obții în urma sesiunilor de scris în jurnal, vei abandona ușor demersul.

Piedica numărul 1 pe care oamenii și-o pun este ”nu am timp”. Știm deja că oamenii găsesc scuze atunci când nu doresc să facă ceva și își fac timp atunci când sunt convinși că vor obține un rezultat.

E firesc să refuzi să-ți investești timpul fără rost, de aceea, totul începe cu intenția. Vrei să vindeci o traumă din trecut? Să te descarci de stresul de la locul de muncă? Să îți descoperi noi pasiuni și dorințe? Să faci planuri pentru a-ți realiza visurile? Setează-ți obiectivul, fă-ți timp, observă rezultatele și continuă procesul.

O altă piedică în calea unei transformări puternice de pe urma terapiei prin journaling este scrisul după ureche. Atunci când ai ceva experiență, te vei simți în siguranță doar să deschizi jurnalul și să începi să lași pixul să meargă pe hârtie.

Dar atunci când ai încă îndoieli, acordă-ți timp să te obișnuiești și apelează cu încredere la ajutor. Întrebări ghidate, exerciții de scris și o comunitate care îți oferă un spațiu de încredere și siguranță pentru a adresa nelămuririle tale pot fi un bun început.

Ce transformări se întâmplă atunci când ții un jurnal?

 1. Studiile arată că sistemul imunitar se îmbunătățește, pentru că eliberezi din stresul acumulat în corp și, astfel, tensiunea nu se mai instalează la nivelul organismului, nu o mai somatizezi prin diferite dureri sau lipsa de apărare în fața răcelilor.

  Scrisul în jurnal are un efect major asupra sănătății noastre fizice și este o metodă la îndemâna oricui de a-și optimiza imunitatea.

 2. Ți s-a întâmplat vreodată ca mintea să o ia la goană cu atâtea gânduri, că nici nu poți să ții pasul? Poate în timpul zilei sau mai ales atunci când pui capul pe pernă, creierul tău devine hiperactiv și nu-ți permite să faci o pauză și să te odihnești. Ba mai mult decât atât, aduce cu el și palpitații sau transpirația palmelor.

  Singurul mod de a depăși aceste stări este să ne împrietenim cu mintea noastră. Gândurile ne însoțesc peste tot unde mergem, așa că este de datoria fiecărei persoane să-și transforme spațiul interior într-unul pozitiv.

  Tehnica journalingului este o explorare a gândurilor și a conexiunii lor cu emoțiile și acțiunile noastre, în așa fel încât să reformulăm ceea ce ne face mintea să se impacienteze. 

 3. În multe cazuri, când ceva pare să meargă rău, deja asociem situația cu o experiență din trecut și trecem la apărare. E mecanismul automat al creierului de a ne ajuta când percepem un pericol. Cu toate acestea, reacțiile noastre vin din trecut și nu se pliază de multe ori pe circumstanțele actuale.

  Un beneficiu al journalingului este conștientizarea acestor modele de gândire, ca să nu ne mai pripim să tragem concluzii bazate pe trecut, ci să vedem lucrurile din fața noastră din mai multe perspective și să acționăm ca răspuns conștient și asumat, nu ca reacție automată.

 4. Conform unor studii recente din neuroștiință, scrisul de mână îmbunătățește memoria și ajută formarea unor mecanisme de filtrare a informațiilor noi pe care să le adauge la date deja stocate în memoria de lungă durată.

  Cu alte cuvinte, atunci când scriem începem să facem legături și conexiuni între toate cunoștințele pe care le deținem și să avem mai des momente când ”se aprinde beculețul”.

 5. Dacă atunci când spun cuvântul ”amânare” te simți cu musca pe căciulă, atunci scrisul în jurnal e primul lucru pe care nu mai trebuie să îl amâni. Procrastinarea e boală grea, dar poate fi vindecată cu o doză bună de claritate. Când nu ți-e clar încotro mergi, e mai simplu să stai pe loc.

  Atunci când știi care îți sunt obiectivele, ce te motivează, ce vrei să schimbi în jurul tău, cum vrei să relaționezi cu cei din jur, ce contribuție vrei să aduci la muncă și în societate, o să ai mai multă poftă de viață și vei simți că te trezești cu chef de a mai face câte un pas în direcția potrivită. Scrie în jurnal despre viziunea ta de viitor și pune accent pe ”de ce”-ul tău interior.

RECOMANDARE

Atunci când începi un jurnal, alege o agendă sau un caiet care să-ți placă și să te îmbie la scris, de la culorile de pe copertă, la calitatea hârtiei și dimensiuni. La fel de important este și instrumentul de scris, așa că nu uita să ai în preajmă stiloul, pixul sau creionul preferat.

RECOMANDARE

Găsește momentul potrivit din zi când scrii cu drag în jurnal și ține agenda în apropiere. Este dimineața, înainte de a te da jos din pat sau seara când te pregătești de culcare? Pune jurnalul pe noptieră. Preferi un moment de liniște când îți savurezi cafeaua și scrii? Pune-l lângă cafetieră. Vrei să scrii în jurnal obiectivele zilnice înainte să începi lucrul? Așează-l peste laptop. Proximitatea și ușurința de a-l accesa te vor ajuta să transformi journalingul într-un obicei zilnic, cu multe rezultate benefice.

Academia de Journaling™ este pentru tine dacă:

 • ai deschidere către dezvoltarea personală
 • preferi să lucrezi cu tine în ritmul tău
 • îți plac provocările și recompensele
 • lucrezi mai bine în grup sau într-o comunitate
 • nu ai încă buget pentru coaching individual sau cursuri VIP
 • nu ai încercat niciodată metoda journalingului
 • ai mai ținut un jurnal, dar nu reușești să ai disciplina necesară
 • îți lipsește motivația și consecvența de a scrie în jurnal
 • vrei să înlocuiești obiceiurile nesănătoase (dulciuri, țigări, fast-food, alcool etc.) cu obiceiul sănătos de journaling
 • te îmbolnăvești des ”pe fond de stres” și vrei să te eliberezi
 • ai vrea să dai un exemplu bun copiilor tăi, celor din jur, dar mai ales ție
 • vrei să faci o schimbare în viața personală sau profesională
 • îți dorești o stare de împlinire pe toate planurile
 • vrei claritate, performanță, vindecare și o stare de bine